200年もの間フランスに統治されていた植民地時代はポンディシェリと呼ばれ、インド人の間では2006年から正規名がプードゥチェリと呼ばれています。でも、一般的にはニックネームの”ポンディ”で通っています。タミル語の表記ではபுதுச்சேரிとなり、以前は東洋のコートダジュール等と言われていたらしいです。ポンディはそんな別称なんていらない程個性的で魅力的な街でした。そしてまず、本家コートダジュールでは通りに牛は闊歩してないでしょう。(笑)

冗談はさておき今日も色濃くフランスの影響は残っていて、食べ物もまたしかり。地元の一部の人達はフランス語を話します。

To the French, who colonised it for 200 years, the city was called Pondichéry. To the Indians, it is now (since 2006) officially Puducherry. In Tamil it is புதுச்சேரி. It used to be nicknamed La Côte d’Azur de l’Est and even now the French influence is unmissable, not least in its cuisine. Some locals even still speak French. For simplicity, everyone uses its nickname: Pondy. Can’t imagine that many cows stroll the streets of the real Cote d’Azur, mind you.

38 rue Dumas(はい。通り名さえもフランス語なんです。)にあるLe Clubで頂いたフレンチオニオンスープ。うまさにうなる!!French ‘French Onion Soup’ at Le Club, 38 Rue Dumas. Impressively tasty.

そしてこちらが99 Mission Streetにある、地元っ子に大人気のタミル料理レストラン、Hotel Surguruバージョンのフレンチオニオンスープ。これもおいしい!おいしいが結構な辛さ!こうして比べると、スープの色合いが全然違いますね!Surguru’s Tamil ‘French Onion Soup’ at local favourite Surguru, 99 Mission Street. Also tasty but quite spicy. If you look at the colour of the two soups you’ll notice they are quite different.

Le Clubでのメイン。蟹肉とオニオンのクリームカリー煮。またまたうまさにうなる!!2つの国の料理の幸せな結婚。インド万歳、フランス万歳!!My main dish at Le Club. Crabmeat and onion in a creamy curry sauce, also delicious. This is indeed an amalgam of Indian and French cuisines.

魚のカリーもありますよ。ポンディはベンガル湾に面する港町。やはり新鮮な海の幸に恵まれています。Fish Curry. Ponicherry faces the Bay of Bengal, and as you might expect, its seafood is the freshest.

Surguruでサーブされたオニオンスープがこぼれてた、と思いきやミルクマサラも思い切りこぼれてた。まぁ、いいか。いいやな。細かい(?)事は。Dishes from the Surguru. I thought the onion soup serving (picture left) was messy, then came the milk masala (picture right)… Oh well, it doesn’t do to worry about, er, small niceties.

Surguruのフレンチドーサイセット。こちらもハイブリッドフュージョン料理ですね。インドのドーサとフランスのクレープを掛け合わせたもの。3種のチャツネとカリーのセット。Surguru French dosai is another hybrid dish, partly dosa, partly crepe.

絶品バタースコッチアイス!はぁー….脱力するほどおいしい。さっきのミルクマサラもそうだけど、本当にこんな色をしてます。A masterpiece of butterscotch ice-cream making. It makes you go weak at the knees. By the way, it really was this colour, (same is true of the milk masala previously)!

Le Club #38, Dumas Street, Pondicherry – 605 001
Mob: 9629154520
Landline: (91) 413 2339745 /4210592
Email: reservation@leclubraj.com
Website: http://www.leclubraj.com

Hotel Surguru
104, Sardar Vallabhai Patel Salai (Restaurant address 99, Mission Street)
Pondicherry – 605001
India
Phone: +91-413-2339022 / +91-413-2227290
Fax: +91-413-2334377
E-mail: info@hotelsurguru.com