チェンナイ滞在中、”Amaravathi”というAndhra州料理のお店に出向きました。ビリヤーニが有名だそう。こちらはそのメニューですが、上からタミル語、テルグ語、そして英語の順になっています。I visited the Amaravathi restaurant in Chennai, an Andhra Pradesh cuisine specialist famed for its biryani. This is their menu, with Tamil at the top, Telugu (the language of Andhra) in the middle, and English below.

マトンの骨スープを食べました。I had the mutton bone soup to start.

カレー味の極あっさりしたスープです。ふーん。こんなもんかーってな感じの、可もなく不可もない味。It can best be described as thin curry soup. It didn’t really taste of anything much.

こちらは、カリフラワーのスパイス衣揚げ。この店ではこれが1番おいしかった。ここでもカレーリーフの素揚げが添えてあります。This is gobi fry, the ‘gobi’ being ‘cauliflower’ (not the Desert). This was the best thing I ate here. I noticed that they use deep-fried (unbattered) curry leaves here too.

その右隣が、ビリヤーニ。期待が大きかった故に少しがっかりした。味もどこか平凡でフラット。作り置きしてあるのか殆ど常温で出されました。That’s the famed chicken biryani on the right. I had high hopes, but was disappointed. It was nothing other than ordinary, and tasted ‘flat’. It hadn’t even been adequately reheated after the initial cooking.

でも、ご存知バナナリーフの銘々皿に盛るとやっぱり絵になりますねぇ。Even so, looks nice set against the banana leaves, doesn’t it?

こちらがお店正面。This is the shop front (it is on Cathedral Street, opposte the Music Academy, if you ever want to check it out).

(pic humbly appropriated from http://therestaurantfairy.com/2010/08/23/amaravathi/)

そして締めくくりのデザートはお店隣のスイーツ屋さんで。チョコレートアイスとピスターチオアイスを注文。このピスターチオアイスの色が目にも鮮やかなネオングリーン!The concluding desert was in the sweet shop next door. Chocolate and Pistachio Ice-cream. The latter was a sparkling neon green!

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