何人かの方から、このタラモサラタのレシピを教えて欲しいと頼まれました。これでーす!A few people have requested my ‘Sashamosalata’ recipe. Here you go. English is below the Japanese.

タラモサラタ スパイス風味(2人分)

材料

*じゃがいも(男爵)2ヶ

*バゲット 適量

*たらこ 1腹 -包丁の裏側でしごいて卵を腹から 取り出しておく

*米酢 小さじ2

*生クリーム 小さじ2

*牛乳 大さじ4

*オリーブオイル 大さじ1

*砂糖 ひとつまみ

*粗塩 小さじ1/2

*カリーパウダー 小さじ1/2

*すりおろしたパルメザン・チーズ 大さじ1

Method:

1.じゃがいもを皮のまま蒸すか茹でて柔らかくなったら皮をむく。

2.じゃがいもをすり鉢やマッシャーで良くすり潰す。

3.全ての調味料とたらこを合わせ、じゃがいもと混ぜ合わせる。

4.薄切りにしたバゲットに3を適量のせて、トースターで焼き目がつくまで焼く。

Recipe Serves 2.

Ingredients:

Potatoes:2, medium sized (Danshaku preferred). If you are reading this outside Japan, that’s an ‘Irish Cobbler’.

Baguette: As Required Salted Tarako Cod Roe: 1 Sliver (remove the skin with the non-sharp side of a knife)

Komezu Rice Vinegar: 2 teaspoons Fresh Cream: 2 tablespoons

Milk: 4 tablespoons Extra Virgin Olive Oil: 1 tablespoon

Sugar: 1 pinch Arajio Coarse Salt: 1/2 teaspoon

Curry Powder: ½ teaspoon Freshly-grated Parmesan Cheese: 1 large tablespoon

Preparation Method:

1. Boil (or steam) the whole potatoes, in their skins, until soft.

2. Remove the skins, and mash the potatoes in a heavy bowl.

3. Mix all the other ingredients together with the cod roe, then add to the mashed potato.

4. Add the mix to the thinly-sliced baguette, and toast until slightly browned.

I add the Parmesan cheese to give this recipe a little zing; as ever, choose the amount that suits your taste.