家の近くに、嵐まるという若いご夫婦で経営されている素敵なカジュアル割烹のお店があります。何度も行きましたが、ただの一回も残念なものが出て来た事がなくて、本当においしいです。ここは新鮮なお魚が売りで旬まっ盛りのお造り他焼き魚等出してくれます。私みたいな魚大好きニンゲンは是非行かれる事をお勧めします。下にあるのはお通し。3品可愛い小箱に入ってきます。この日は左から小アジの南蛮着け、白和え、こんにゃくとししとうの煮物。There is a fine ‘Casual Kappo’ restaurant called RANMARU near our house. No matter how many times we’ve been there, we have never been served a dish that disappointed us. We can highly recommend their seafood cuisine, whether it be sashimi, grilled, salted, etc. If you are a ‘fish freak’ like myself, you’ve got to give it a try. Their 3 hors d’oeuvres come served in a cute lacquer box. On the day we visited, there was, from left to right: koaji no nanbanzuke horse mackerel vinagered in the ‘Southern’ style,  shiraae vegetables dressed in tofu sauce, and konnyaku to shishitou nimono, devil’s tongue and green peppers simmered in dashi.

定番の小いもの唐揚げ。下味がつけてあって軽く揚げてあります。This is one of their regular offerings koimo no karaage, deep-fried small taro. They are seasoned prior to frying. We regularly order this.

魚だけでなく一品も季節の物があるのが嬉しい。大好きなタイの子と蕗の炊き合わせ。春ですねぇ。ゴールデンウィークには蕗を始め、山菜採りに行くつもりです!Ranmaru serve not only fish, but also  seasonal a la carte options. This, below, is a lovely spring dish tainoko to fuki no takiawase, sea-bream roe simmered in dashi with butterbur (It’s a kind of seasonal mountain vegetable. I’m going hunting them in Golden week!)

箸が止まりません。My chopsticks were unstoppable!

目板かれいのおさしみ。文句無しに新鮮で美味。盛りつけも参考になります。A kind of sole sashimi. It’s so fresh and delicious. I like how they served it. Very pretty.

普段はあまり日本酒党のほうないのですが、ここに来るとつい頼んでしまいます。冷やに限ります。この日は金鶴をチョイスしました。そこの佐渡ヶ島にある酒蔵の社長さんからは、かなり以前からご招待頂いてますが未だ実現には至っておりません。I usually don’t drink Sake but here, I often order it. Cold is best. This time I ordered “Kintsuru”. It’s made on the island of Sadogashima, off the coast of Niigata Prefecture.We have a long-standing invitation to visit the brewery.

先ほど供されたお造りを食べた後、ぱりっと揚げてくれました。魚チップスみたいでまたこれが!骨までパリパリいけます。こういう無駄を出さない、1尾を食べ切る方法っていいですね!(特にそれが尚更おいしいときには!)塩をパラリとレモンを搾って。After we ate the sole sashimi, they deep-fried the skin and bones of the fish. Imagine a kind of crunchy fish crisps..! I like this way of eating totally without waste (Especially when the taste is so good!).

蓮根と海老の挟み揚げ。これはうちの連れ合いのオーダー定番です。お出汁で食べます。These are deep-fried lotus root slices stuffed with prawn. You eat them dipped into a dashi broth. We can never resist ordering this.

今日もお魚尽くしでした。最後はぐじの塩焼き。シンプルな調理法だけにやっぱり塩とか良いのを使ってはるのかなぁ。しみじみおいしかった…皮のパリパリ感と身のほホクホク感のコントラストが素晴らしい。We ate a lot of fish dishes again. This last one is guji (Kyoto dialect for Amadai tilefish), served here grilled with salt as shioyaki. Since it’s a very simple way of cooking, I wonder if they must use a good salt. It was very tasty. The contrast between the crunchy outer skin and the delicate, soft white meat inside is wonderful.

こちらが店主オーナーの佐藤君。いつもおいしいものありがとう。無口ですけど優しいんです。彼は、“京都ランチ倶楽部” というブログをされてます。是非ご一覧を!This is the Ranmaru owner Mr.Sato. Thanks for serving us such a great dishes every time! He has his own blog (in Japanese) called “Kyoto Lunch Club”. Please visit it!

Ranmaru is easy to find, just a few yards SE of the junction of Marutamachi-dori and Higashioji-dori (South of the Tokyo Mitsubishi UFJ Bank Shogoin Branch, and SHEEPS pub). Look for this logo:

聖護院 嵐まる Shogoin Ranmaru
東山丸太町下ル東側 Higashiyama Marutamachi Sagaru Higashigawa
営業時間PM5時半〜AM1時 (L・OAM0時半)5pm to 1am, Last Order half past midnight.
月曜定休日 Closed Monday
℡ 075-761-7738

Google maps link is here.