冷蔵庫の作り置きを食卓に出す時もいつもと違う器を使ったり、盛りつけとかを工夫すれば新鮮でおいしそうに見せる事ができると思います。旅行した時や街に出た時、いいなと思うものを少しずつ雑貨屋さんや商店で買いだめた甲斐あってか(?)我が家にはたくさんの器があります。すべて自分の身の丈に合った廉価なものばかりですが、特に大枚をはたいて豪華な器を買わなくても、ここ日本では気の利いた小皿を用いてサーブできますし、種類も多々あります。Even if you are cooking up something that is  made of leftovers from the fridge, you can make it look appetizing by your choice of serving dishes. We have a collection from the various nicknack shops and zakka stores around town. You don’t have to spend a fortune to get nice stuff to compliment your food, especially here in Japan where the cuisine is often served in kozara small dishes. There’s a lot of choice.

和食を洋の器に入れてみたり、逆もまた然り。店(Foodelica)を持ったらそれも特徴のひとつとなるかと。今日は、作り置きしてた春菊とえのきの赤ゆず胡椒和えを、連れ合いがずいぶん前に購入した赤と青のポップなショットグラスに入れてみました。I like to mix it up by serving Japanese food in Western dishes, and visa-versa. That will be one of the signatures of the Foodelica restaurant. Here I served Shungiku to Enoki Akayuzukosho Ae (Aemono of Garland Chrysanthemum and Enoki Mushrooms with a Red Yuzu Citron-Pepper dressing) in Pop Art glass cups.

こちらは赤のグラス。和の一品がまた違う顔を見せてくれました。左奥は気さくなお兄さん、隆宏さんがいる楽しい店、オーガニック野菜販売とコーヒーの店『フランク菜っ葉』で購入した大根を、皮ごとおろしてなめこをポン酢で合わせました。オーガニック野菜は安心して丸ごと使いたいと思います。職場とは目と鼻の先なのでたまに寄って買い物します。京都一良心的でリーズナブルな値段ではないでしょうか?。場所は、東一条通りと鞠小路通りの交差点を北に20mほど行った西側。火曜から金曜の11時から19時くらいまでやってはります。買い物して頂いた方には、福井は小浜から持って来た自然の湧き水で、ブラックのみですがおいしいコーヒーを入れてくれはります。This is the another version. To the rear left is grated daikon giant radish and nameko mushrooms with ponzu dressing. I left the skin on the daikon and then grated it, safe in the knowledge that it was organic and not covered in chemicals. I bought this daikon at a local store that sells organic veggies and where you can drink coffee and chat with the friendly owner, Takahiro-san, and other customers. It has the great name ‘Frank Nappa’ (nappa is the Japanese word for leafy greens). Prices are extremely friendly (best for organic veg in Kyoto?), and the produce is great. The owner brings natural spring water from Obama in Fukui for the coffee, which is free if you buy veggies. Frank Nappa is 20m North of the junction of Higashi Ichijo-dori and Marikoji-dori, on the West side of the street. It is open Tuesday to Friday, 11:00 to 19:00.