前にこのブログで話してましたが、GWを利用して近場の山にいざ、山菜採りへ。久しぶりです。『まむしに注意!』の立て看板も変わってません。As I promised in this blog, during Golden Week we set off to our secret mountain spot to search for sansai mountain vegetables. It had been a long time. You know you must be in good vegetable-hunting territory when you see signs saying ‘Beware of the Poisonous Snakes’.

この山にはとっても綺麗な山の水が湧き出ているのです。今回もペットボトルに貰って来ました。This mountain has a beautiful natural water spot. Every time we come up here, we take this water back home with us.

だいぶ環境が以前来た時から変わっていて、今回はこれと言った山菜はあまり見つかりませんでしたが、前回感動した野生のクレソンはどうかな……?浅瀬に降りて味見しながら探します….何度も雑草を口にしては吐き出し、ありゃー。もう無くなってしまったのかなぁ…と諦めかけていた、まさにその時!Yet the mountain environment seemed to have changed since our last visit and we couldn’t find many mountain veggies.. How about my favorite wild cresson? I kept hunting for it, tasting likely candidates before spitting them out. I nearly gave up trying to find it at all, and then…

あった、あったー!ありましたー!!一角に。会心の笑みです。根を残して採るように気をつけながら…Got it! Got it! I found it tucked away in a corner! Look at this smile! Be careful not to take their roots away as you gently pick them…

可憐な白い花も少し咲いています。食べずにブーケにして愛でたい位です。They even have cute white flowers.

タッパーに入れて、冷たい清流の水に浸して持ち帰ります。Place them in the Tupperware, and take them home bathed in cold spring water.

さーあ、帰って早速自然からの贈り物、クレソンをポタージュスープにしました。綺麗な色です!We brought it straight down from the mountain, and turned the cresson into Potage Au Cresson. What a nice colour!

ライ麦ブレッドに少し浸して… Dip in the rye bread…

今日はこのスープがメインディッシュです。付け合わせに、自家製マヨネーズで作ったポテトサラダと、ささ身とエリンギのグリルマスタードソース添え、グリーンサラダ、で幸せに満腹!!Today, the soup is the dish of honour. Accompanying that is potato salad with home-made mayonnaise, and sasami to eringi no guriru masuta-do so-su soe grilled white chicken breast and eringi mushrooms with Dijon mustard sauce. Shiawase ni manpuku! I am SO~ happy!!