さて、今日は特別な日。連れ合いが車を買い替えて、やっと来た納車日です。残念な事に台風のような荒れ模様でしたが折角待ちに待った車が来たので、ドライブがてら伊賀まで。お目当ては一軒のお蕎麦屋さん、松尾蕎麦。きのこ好きな私たちはまず、きのこのおろし合えを注文。Today was a bit special, as my partner just took delivery of a new car. Finally the arrival day had come, and… it rained as if it were a typhoon! Still, we had to go for a drive, so we set off for Iga Ueno (in Mie Prefecture). Our destination was to be a lone soba shop there, Matsuo Soba.

ここのメニュで感心したのは、そんなに大きな品数ではないのですが、ほぼ全品半盛りにして頂けて、例えば冷たいお蕎麦一品の後に温かいお蕎麦を、半人前ずつ両方を味わう事が出来るのです。Matsuo’s menu doesn’t have huge portions, each item being roughly half a plate, so we decided to order first cold and then hot buckwheat noodles.

こちらは山かけ蕎麦。お蕎麦に絶妙な歯ごたえがあって、とってもおいしい!This (above) is yamakake soba. The soba itself was unusually al dente and most delicious.

この、混ぜる間がまた楽しいですね。Mixing it up this way is all part of the enjoyment.

こちらは、連れ合いが絶賛した納豆蕎麦。This is natto soba. My partner really liked it.

そして、熱物の半盛り天婦羅蕎麦。このお店は冷や物のお蕎麦の方が断然おいしい、と思いました。熱物のお出汁が私のテイストでは、少し甘くて折角の蕎麦のコシが半減しているように思われました。This was their atsumono (hot soba) tempura soba. Without a doubt, Matsuo’s cold soba is very good. However, their hot soba’s dashi was rather too weak for my taste, wholly lacking in impact.

でも、一度足を伸ばして行ってみる価値はあります。今度は冷や物を2種頂きたいです。Still, it is worth travelling the distance. Next time I will order two cold noodles.