いよいよ初夏を感じる季節となりました。
こうなるとやっぱり、アジア料理が食べたくなります。
今日は女友達とランチパーティをしました。
最近行き始めたヴェトナム料理教室で習ったものを少しお披露目しました。
テーブルセッティングもキッチュなアジア風に。不思議と料理にピッタリ良く似合います。

It’s early summer season and it makes me want to eat Asian food. Today, I invited a few girl friends to my house and I would cook some lovely Vietnamese food that I learnt lately in cooking class. I coordinated the table setting with kitschy, girly style. It’s somehow very suitable for today’s menu.

これは、北部風蒸し春巻き(Banh Cuon) 。アジア米の米粉を練って皮から手作りします。蒸し器が無いので、フライパンの下に濡れ布巾をひいて粗熱を取りながら蓋をして注意深く仕上げます。
大変手間が掛かりますが、手作りの春巻き皮は見ての通り、プリップリでホントおいしい。

This is a Northern Vietnamese style steamed spring-roll (called Banh Cuon). I made the rice-paper by mixing and kneading rice flour, starch, water etc. I don’t have a steamer, so I used a frying pan with a wet towel underneath so as to not get them too hot and to avoid burning them. It’s quite a complex process but this hand made rice-paper is totally worth it. It’s so soft and succulent!!

付け合わせに胡瓜と香菜、砕いたピーナッツ、上からヌクチャムと言うヌクマム、砂糖、レモン汁、唐辛子等を合わせたベトナム料理を代表するタレを掛けていただきます。

これともう一品、ディルとイカのすり身団子を揚げたもの(Cha Muc) も大好評でした!

I added sliced cucumber as a side dish, with crushed peanuts and chopped coriander on top  and poured on a typical vietnamese sauce made by mixing Nuoc Mam, sugar, lemon juice and red-pepper. This seasoning sauce is known as Nuoc Cham. I also made a dish called Cha Muc which is deep fried squid and dill (like meatballs but with squid instead of meat). It was very popular with the girls today as well!